Всяка майка желае за детето си най-доброто и в това число влизат и здравите зъбки. Затова родителите често решават да дават на мъничето си различни капки или таблетки със съдържание на флуор, за да подобрят здравината на зъбите им.

При употребата им е желателно да се направи консултация с дентален лекар, тъй като дневната консумация на флуор при децата не трябва да надвишава определени дози. Ако приемът продължава повече от необходимото време се получава обратния ефект и това може да доведе до заболяване наречено флуороза. В по - леките форми се появяват бели или жълти петна върху поникналите зъби . В  по - тежките се стига до увреждане на зъбния емайл , развитие на зъбен кариес и разрушаване на зъбите.

Флуорозата е заболяване при децата , което се развива по време на оформянето на зъбите, още преди неговия пробив. То не се лекува и поради тази причина родителите трябва да се запознаят предварително с действието на флуора. Най - застрашени са децата до 4 годишна възраст , но рискови са и тези до 8 години. Причината за  предозирането с флуор е , че той влиза в менюто на децата без родителите им да подозират това. Той се съдържа в състава на минералните води , различни плодови сокове и храни . Има го и в питейната вода. Флуорът се съдържа и в адаптираното мляко , чая , детските пюрета , пастата за зъби и др.  

Поради тази причина родителят трябва да проверява съставът на храните и напитките преди да започне да дава допълнително флуор на детето си. Задължително е да посети своя зъболекар, за да се информира за количеството флуор, което то може да консумира спрямо възрастта.